sábado, 19 de diciembre de 2009

TANCAMENT DE L'ASSIGNATURA I AVALUACIÓ

L'el·laboració d'aquest blog m'ha aportat nous coneixements a nivell iformàtic. El simple fet de conèixer com es crea un blog i com es treballa amb ell, em proporciona avantatges tant en els meus estudis, en la meva carrera professional i personalment. Ara, es corroboren les expectatives marcades al principi quan em plantejava quin seria l'aprenentatge amb aquest blog quina relació tenia amb l'assignatura i les seves diferències amb l'ús del fòrum, les quals es divergeixen completament ja que són eines de treball completament diferents. Aquests avantatges es sumen positivament amb els proporcionats amb la webquest, la qual també ha estat molt satisfactòria per deixa de banda els mètode tradicionals i aplicar els favoritismes que ens proporcionen les TIC, tant a nivell d'aprenentatge, pràctica educativa, i etc. Ja que la diversitat cultural afecta a tota la nostra societat, és amb la webquest, eina on line que arriba a tots els cuitadans, la millor manera per abordar la interculturalitat i fomentar així una educació per la mateixa, com a procés no formal.

A nivell més pedagògic el blog ens ha ajudat ha compendre tots els objectius de l'assignatura, a avaluar les nostres PACS, a conèixer les opinions de la resta d'estudiants, a reflexionar sobre el que hem après en cada acivitat. Com que cada entrada s'ha publicat amb una seqüència temporal relacionada amb la realització de les PACS i al final d'aquestes sempre hem tingut que avaluar-les, hem pogut plasmar mitjançant el blog tos els conceptes teòrics adquirits. A la vegada, això ens ha ajudat a veure com al llarg de l'assignatura augmentaven els nostres coneixements i com els objectius de la mateixa s'anaven complint, fins el punt de compendre l'educació intercultural des de la psicopedagògica i l'acadèmica, com a necessària per les nostres societats pluriculturals i imprescindible des d'un punt polític i educatiu.
Gràcies el blog també he pogut entendre la interelació entre les PACS i com els coneixements d'una són necessaris per l'altra. Per exemple la primera PAC ens introduïa als conceptes bàsics de la interculturalitat, ens ensenyava una pinzellada del que seria tota l'assignatura, ens apropava a la realitat de les aules. També ens feia avaluar que ens aportaven els debats i la comunicació entre nosaltres. La segona PAC era més pràctica, hem apres com utilitzar la webquest, quins continguts ha de ternir, els seus procediments, materials,... però seguint treballant amb els conceptes de la interculturalitat desenvolupats en la primera PAC i introduïnt-ne de nous. En aquesta s'ha aprofundit com treballar la interculturalitat des de l'educació i com fomentar l'aprenentatge de la mateixa. La tercera PAC ens ha ensenyat com avaluar la nostra pròpia webquest mitjançant un recurs seleccionat per nosaltres, relacionat també amb la interculturalitat i en elmeu cas amb una altra webquest. Gràcies a que en la segona PAC haviem après quin era el contingut de la webquest, s'ha pogut utilitzar aquests coneixements per saber si la webquest seleccionada complia amb tots els requisits. A la vegada, ens ha demostrat de nou la importància de la webquest com a pràctica educativa i com aquesta és útil per l'aprenentatge de la interculturalitat, tant a nivell psicopedagògic com acadèmic.
Per tot plegat, considero que amb l'ajuda d'aquest blog m'he adonat compte de les habilitats de caràcter intercultural que he anat adoptant al llarg de tota l'assignatura, així com l'aprenentatge del treball intercultural en línia i els seus avantatges com a pràctica educativa formal i no formal.
El problema de la gestió del temps es reflectiria una vegada més en el meu aprenentatge d'aquesta assignatura, doncs sóc coneixadora que l'ús d'interacció que ens proporciona el blog en el sentit de poder fer comentaris, llegir les aportacions dels companys, penjar fotogràfies,etc no ha pogut ser del tot satisfactòria. Per això aquesta seria l'eina pendent que em podria quedar més enllà de la pròpia assignatura, el seguir treballant amb el blog.

domingo, 13 de diciembre de 2009

http://www.joves.net/activitats/03/intercultural/main.htm

Aprofito aquesta entrada per publicar la webquest que he treballat per la realització de la PAC 3. Es titula Idees per la interculturalitat, i està dirigida a alumnes de tercer i quart ESO, a escoles d'adults i associacions de joves. Però,jo considero que és molt útil per qualsevol tipus d'usuari. Aquesta, ha estat una eina útil per adoptar habilitats de caràcter intercultural, això queda explicat a l'anterior entrada publicada "avaluació de recursos per treballar la interculturalitat en línea.
Tanmateix destacar que la realització de la PAC 2, en la qual desenvolupavem una webquest, ha estat molt útil per la avaluació de la webquest seleccionada en la PAC 3. Ja que d'aquesta manera s'han pogut comparar ambdues i també perquè ja teniem els coneixements adquirits sobre la metodologia de treball en les webquest. Per tant, la PAC 2 que va coordinada amb la 3, ens ha aportat més criteris per la realització de la PAC3.
A nivell personal la realització d'aquestes dos PACS m'ha estat molt útil per poder coneixer com es desenvolupa una webquest. Eina de treball que forma part de les TIC, les qual cada vegada més van adquirin més prestigi, i deixen de banda els mètodes d'aprenentatge tradicionals. A part de constituir un activitat professional positiva des del punt de vista de la Psicopedagogia, també ho és com a cultura general, ja que aquestes pràctiques poden ser-no's útils en molts altres terrenys de la nostra vida. Dins la mateixa perspectiva, és també interessant saber avaluar aquests materials d'educació en línia, les webquest. Així podem diferenciar una webquest amb un contingut educatiu i intercultural correcte.
Com a comentari final m'agradaria afegir que he après a valorar si el recurs seleccionat manté el potencial educatiu a nivell intercultural, avaluant si aquest constitueix una bona eina per l'educació intercultural, si a nivell pedagògic és prou motivador, dóna la informació adequada...en definitiva, si el disseny de la webquest és l'adequat, si fomenta l'aprenentatge, si compleix amb els objectius plantejats i si es transforma amb una eina útil a nivell psicopedagògic.

AVALUACIÓ DELS RECURSOS PER TREBALLAR LA INTERCULTURALITAT EN LÍNEA

El recurs seleccionat és una mostra de la cultura educativa que vol predominar en la nostra societat. Aquest consisteix en proporcionar uns valors determinats, encaminats cap a la interculturalitat, i mitjançant una pràctica educativa. En concret, la webquest seleccionada, que ja rep el nom d’idees de la interculturalitat, és com un reflex de l'educació intercultural, creada com a resposta de la diversitat cultural, i com a fallida dels altres sistemes d'educació multicultural. Aquest últim, queda refusat com a pràctica de la webquest perquè la mateixa no es dirigeix exclusivament a les persones immigrants, ni té l’objectiu d’equilibrar diferències entre els grups minoritaris i tampoc presenta una font de coneixement de la cultura d’acollida. Així que el seu objectiu s'escau més pels definits per l'educació intercultural. Aquests es basen en superar les diferències culturals, els estereotips, i centrar-se amb la interacció cultural existent en la nostra societat, des d'una perspectiva de convivència intercultural positiva, amb tolerància, sense jerarquitzar cultures, assumint la diversitat cultural, sense utilitzar conceptes de discriminació cultural. Totes aquestes consideracions es mostren a través dels tests, activitats, vídeos, punts d'informació...que la webquest presenta i orienta dins d'aquesta pràctica educativa. La qual, seria útil tant per un nadiu com un immigrant, independentment de l'edat, ja que considero que malgrat la webquest va dirigit a alumnes d'ESO, escoles d'adults i associacions de joves, seria molt pràctica per a tots els ciutadans. D'aquesta manera aquesta webquest pot constituir un procés educatiu no formal, ja que es desenvolupa en un context no escolaritzat, fet que ajuda a ampliar les possibilitats de millora de les condicions de vida dels immigrants, perquè és un recurs que està a l'abast de tothom (està a internet) i ajudarà a conscienciar a la població autòctona, lluitant contra el racisme i afavorint així la convivència intercultural. Fins el punt que els immigrants i els autòctons passin a fer coses junts, i no només a viure junts.

L'educació intercultural es justifica per a 4 arguments els quals es perceben també en la webquest: el moral,que dóna importància al respecte cap a la persona independentment de la seva identitat cultural, ens ensenya a tolerar, acceptar. Conceptes treballats, entre altres, a través dels exercicis i el test de tolerància; el epistemològic, perquè ens educa en el sentit que totes les cultures han contribuït en coses humanitàries. Aquest no es treballa tant en la webquest, però al intentar ensenyar a acceptar la diferència cultural, la lluita contra el etnocentrisme, ja contribueix en aquest sentit epistemològic; el psicopedagògic, argumenta que serveix per aconseguir la seguretat psicosocial, l'equilibri afectiu i el desenvolupament d'actituds positives per la diversitat cultural. Constitueix la base de la webquest, ja que aquesta forma part d’una pràctica educativa que lògicament procura complir amb aquest sentit psicopedagògic, i també l’acadèmic; l'acadèmic, en el sentit que es deixa de banda l'educació escolar monocultural, la qual no és adequada per vèncer les diferències escolars de grups minoritaris. També es tracten les motivacions i les seves pròpies expectatives. Així, que una part important de la webquest, també consisteix en millorar l'autoestima de grups minoritaris, potenciar la convivència i la cooperació.

En síntesis, la webquest seria un instrument que ens ajudaria a comprendre les societats pluriculturals, i ens educaria a elles d'una manera no monocultural. Qüestions que des del punt de vista intercultural l'encaminen a una valoració completament positiva.

Seguint aquesta línea, es pot concloure que el blog si té potencial educatiu, perquè intenta assolir un dels reptes de l'educació escolar, el que correspon a la lluita contra les desigualtats etnoculturals en l'educació, el fet de treballar els conflictes interculturals en positiu i en educar a la convivència intercultural.

Des de l'anàlisis dels conceptes pedagògics, la webquest, facilita el desenvolupament dels continguts, ja que implica la participació dels alumnes en els mateixos, això ho fa mitjançant l'ús d'activitats, tests, lectures i vídeos, els quals afavoreixen a augmentar la motivació. La mateixa estructura de la webquest, carateritzada per les TIC, proporciona també un dels avantatges en el seu desenvolupament, ja que no segueix una estructura rígida i lineal dels seus continguts, i per tant permet avançar més ràpid i retrocedir d'una forma àgil. Tanmateix, dins aquesta mateixa línea, la webquest té tots els avantatges d'aprenentatge que facilita l'ús de les TIC, en aquest sentit es pot concloure que forma part d'una estructura educativa positiva, la qual s'aprofita de totes les eines que ofereixen les mateixes TIC, com: el dinamisme, l'hipermedia, la connectivitat, el formalisme, la multimèdia i la interconnectivitat.

La relació de la webquest amb la seva posició interculturalista de màxims és important, perquè aquesta és un discurs forjat des d’una associació de joves adults, i no és una iniciativa estricte de l’àmbit escolar. Aquesta posició defensa que l’educació intercultural es vagi introduïnt a tota la cultura escolar, en els currículums multiculturals.

Seguint amb l'avaluació pedagògica, l'apartat "d'algunes realitats", permet desmuntar perfectament amb tots els estereotips, i ho fa mitjançant una reflexió que ens aporta nous descobriments que probablement un no s'havia plantejat. Al utilitzar la mesura estadística, a nivell de proporció i al estar representat per xifres escandelosses, es transforma amb un recurs molt objectiu, el qual no deixa cabuda a la no reflexió dels seus continguts. Això aconsegueix que l’usuari adopti més credebilitat i motivació per anar aprenent el que ensenya la webquest.

Aquest recurs està orientat, en primer lloc, cap a un nivell d'interculturalitat bàsic o d'intercanvi de coneixements, ja que ens dóna la informació bàsica del immigrant, del altre, per intentar comprendre'l, aquest és proper a la multiculturalitat, que ens apropa a l'altra cultura, sense aquest no podríem passar el següent nivell, el mitjà o de resolució de conflictes, ja que gràcies al bàsic ens obra les portes al diàleg i amb aquest es pot resoldre les problemàtiques interculturals, és clar que el blog no és un espai en el qual es pot negociar per superar aquestes situacions conflictives, però en certa manera el diàleg seria amb un mateix, amb el sentit que després del seu ús d'aquest recurs se'ns posen en debat la posició inicial que hom pot tenir al respecte amb la nova informació, arribant així a un nou consens.

Per últim, comentar que tot i les limitacions que presenta, com la mancança de guia didàctica, exercicis d’autoevaluació i debats, continua sent una bona eina psicopedagògica, en la que considero que no estaria de més que incloies una avaluació d’ella mateixa. Amb això vull dir, que es podria crea una eina metodològica que valores si els usuaris de la webquest han assolit els objectius de la mateixa i afirmes així la seva eficàcia. Potser a nivell educatiu trobaria a faltar l’existència del típic examen, tot i que també cal esmentar que a nivell personal és molt útil el test de tolerància, el qual permet avaluar la teva tolerància i ho pots fer abans i després de la pràctica de la webquest